May 2017

Geschilderde behangsels geïnspireerd op het boek "Historia Naturalis Brasiliae"

Geïnspireerd door het boek ”Historia Naturalis Brasiliae" uit de tijd van Johan Maurits (Gouverneur Nederlands-Brazilië 1637-1644) hebben behangkunstenaars Snijder&CO nieuwe handgeschilderde behangsels met tropische voorstellingen gemaakt. De exotische landschappen zijn net als in de 17de eeuw wederom een waar pronkstuk van het huis.

Het Nederlands-Braziliaanse kunstenaarsduo is gefascineerd door deze belangrijke historische periode. De graaf Johan Maurits van Nassau liet de inheemse bevolking, flora en fauna van Brazilië vastleggen door kunstschilders als Frans Post en Albert Eckhout. Het door hem geïnitieerde boek “Historia Naturalis Brasiliae” was een ruime tijd een gezaghebbende wetenschappelijke publicatie over Brazilië. Er zijn meer dan 400 pagina's met dieren en botanische tekeningen vastgelegd.

Bij terugkomst in Nederland moet zijn persoonlijke verzameling spectaculair zijn geweest.   Het rariteitenkabinet, in het  recent gebouwde Mauritshuis (DH), bestond onder meer uit etnografische voorwerpen, koralen, opgezette dieren en schilderijen. Europese vorstenhuizen waren diep onder de indruk van de wetenschappelijke prestatie en de vele exotische bezienswaardigheden.

Veel van de Braziliaanse kostbaarheden zijn als diplomatieke geschenken aan Europese vorstenhuizen gegeven. Zo kreeg het Deense hof meerdere schilderijen met de tropische fruitstillevens van Eckhout en zonnekoning Lodewijk XIV liet van de geschonken schilderijen en tekeningen meerdere kostbare wandtapijten (Gobelins) vervaardigen met Braziliaanse onderwerpen genaamd “Les Tentures des Indes”.

Marcelo Gimenes en Jaap Snijder hebben hun gezamenlijke passie voor deze Braziliaans koloniale periode nu omgezet in een project met een mooie reeks tropische handgeschilderde behangsels die zowel in een 17de eeuws grachtenpand als in een modern huis niet zou mistaan.

Hieronder een afbeelding van een Caju-boom (Cashewboom). Binnenkort meer over dit project.

Snijder&CO-Caju-tree

Dutchoiserie - Gardens on Paper now in Seasons magazine

Great to see our Dutchoiserie in the latest issue of Seasons Wonen!
Snijder-CO-Seasons-mei-17